Què és la PSICOTERÀPIA?

balance-1024x682

La Federació Espanyola d’Associacions de Psicoterapeutes (FEAP)

La psicoteràpia és un tractament científic, de naturalesa psicològica que, a partir de manifestacions psicològiques o físiques del malestar humà, promou l’assoliment de canvis o modificacions en el comportament, la salut física i psíquica, la integració de la identitat psicològica i el benestar de les persones i grups, tals com la parella i la família

La psicoteràpia permet a l’individu comprendre i rectificar models distorsionats de pensament i d’apreciació.

Hem d’observar el sistema. Què li passa a la persona que té el problema? El símptoma? Què succeeix al seu voltant?

Normalment en els problemes d’ansietat és difícil entendre què passa. Algú pot entendre que una persona tingui por a entrar en una sala? A entrar en un ascensor? Que tingui por a conduir, a conduir per una autopista? Què pugui sentir marejos sobtadament?.
Normalment la persona no és compresa per les persones que l’envolten. I al revés, la persona que està al costat d’una persona amb problemes d’ansietat, amb problemes fòbics ja no sap que fer, que dir… no és entès el malestar.

La persona ha d’aprendre a entendre que li passa, ha de saber que li succeeix, ha d’aprendre a eliminar hàbits i pensaments destructius, enfortint la confiança i l’autoestima.

La teràpia psicològica ajuda a entendre l’origen i el manteniment dels problemes aportant solucions que milloren la qualitat de vida. Cal aconseguir canvis en diferents nivells: pensaments, emocions i conductes.